Olisikohan se kyntäminen? Vai äestys, entäpä kylväminen? Sadonkorjuu, siis puinti, senhän nyt luulisi talonpoikaisjärjellä olevan tärkein maatalouden työ. Monien työvaiheiden summa. No, ei sinnepäinkään. Ehdottomasti tärkein toimenpide on oikein täytetty tukihakemus.
Siinä missä näitä maita viljeltiin sata, kaksisataa vuotta sitten ilman tietokoneita, hevonen voimanlähteenä, kukaties ilman lukutaitoakin, saatiin satoa pitkällisen kokemuksen tuloksena, yrityksen ja erehdyksen kautta, elää kituutettiin armottoman talven yli, siinä näinä sivistyksen aikoina tärkeintä on oikein tehty ilmoitus maataloudesta vastaaville viranomaisille.
Minkä ihmeen takia yksinkertaisista asioista tehdään näin vaikeita? Hakuohje tarjoaa lakitekstimäistä pränttiä sivutolkulla. Mitä saa tehdä, milloin ja millä ehdoilla. Mitä sanktioita seuraa, jos ei toimi ylhäältä annettujen ohjeiden mukaan. Ohjeiden, jotka muuttuvat vuosittain.Väittäisin olevani selviytyjä näissä maatalouden myllerryksissä. En ole hukannut aikaani tukipapereiden täyttökoulutuksissa, hikoillut keväisin päivätolkulla omien lomakkeideni kanssa ja valvonut öitäni miettien ruksien oikeita paikkoja. En, vaan olen siirtänyt vastuun ystävälleni Jaakolle, joka korvausta vastaan täyttää lomakkeet puolessatoista tunnissa puolestani. Hänelle tämä on työtä, hän tietää uusimmat muutokset, ja mikä tärkeintä hän on osaltaan vastuussa hakemuksesta. Itseni tekemissä lomakkeissa olevasta virheestä koituisi pahimmoillaan melkoinen rahallinen tappio, mutta Jaakolla on vakuutus, joka korvaa hänen mahdollisesti tekemänsä virheen.
Eilen hoidimme homman. Kerroin Jaakolle viimevuotiset kylvö- ja sadonkorjuuajat, käytetyt lannoitemäärät ja sadon määrän. Hän näpelöi tiedot koneelleen. Bittimaailmaan siirtyivät myös viime syksynä otettujen maanäytteiden tulokset, jotka vaikuttavat käytettäviin lannoitemääriin. Seuraavaksi haettiin näytölle Mavin lähettämä, vuonna 2011 otettu ilmakuva, johon oli piirretyt peltolohkojemme rajat. Muutin niitä hiirellä totuudenmukaisiksi, sillä vastuu on viljelijällä. Peltopinta-ala pieneni muutamalla aarilla.
Tämän jälkeen kerroin aikomuksistani tulevana kesänä. Perälle 3,78 ha luonnonhoitopeltoa. Sen viereen pieni 0,27 ha:n riistapelto, johon täytyy kylvää vähintään kahden kasvin seosta. Juolavehnän täyttämä kulmakappale, 1,36 ha, sai nimikkeen sänkikesanto. Käsitellään heinäkuussa. Tattarille leijonan osa, 10,25 ha. Oman ja osin lähisuvun ruokahuollon turvaamiseksi laitamme vielä perunaa kolmelle aarille. Aarin kasvimaata ei tarvitse ilmoittaa.
Siinäpä se. Yhdellä klikkauksella koko juttu siirtyi maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Tuntuu helpolta. Mutta ne kevätkynnöt, selän kolotusta aiheuttavat äestykset, kylvöt, lannoitesäkkien nostelut, hallojen jännittämiset ja puintiaikojen säiden seuraamiset, ne kaikki ovat vielä tekemättä. Auta armias, jos sattuu tarkastus kohdalle ja todellisuus pelloilla ei vastaakaan lähetettyä ilmoitusta.
Olen saanut osani muissa ammateissa toimivien henkilöiden maataloustukia kohtaan esittämistä arvosteluista. Vastaan näihin puheisiin sanomalla, että ruoantuottajat kuuluvat pieneen vähemmistöön ja enemmistö voi koska hyvänsä halutessaan lopettaa maataloustuet.
Minulle sopii vapaa kilpailu, ilman monimutkaista ja raskasta byrokratiaa, selviydyn kyllä siitäkin.