maanantai 12. maaliskuuta 2012

KONSOLIPÖYTÄ   osa 1

Niille arvon lukijoista, jotka eivät minua lähemmin tunne, kerron hieman tekemisistäni.
Minulla on pieni, vanhaan navettarakennukseen tehty puuverstas, Puunmuoto oy nimeltään. Vaikka nimen perässä onkin oy, työllistän vain itseni. Kuvittelin silloin, kun yrityksen 1991 perustin, saavani jotain suurempaa aikaiseksi. Nyt, kuudenkympin kynnyksellä, olen tyytyväinen siitä, että saan tehdä yksin, enkä ole toisten tekemisistä ja työllistämisistä sekä työturvallisuudesta vastuussa. Teen tilauksesta kaikenlaisia, lähinnä massiivipuutuotteita. Muutamia hommia toistuu vuodesta toiseen samoille asiakkaille.
Näistä saan osan tuloistani, jotka eivät niin hääppöisiä ole.

Syksyllä 2006 vaimoni ehdotti, että ilmoittautuisin kansalaisopiston koristeveistokurssille. Koristeveisto oli minulle vieras alue puun muotoilua. Joskus aikanaan ammattikoulun aikoina oli tehnyt muutaman rukinlavan, sekä muuta pikkusälää, jotka koristelin lovileikkauksin. Mietin asiaa muutaman päivän, ajatus uuden opettelusta ei oikein kiinnostanut aluksi. Työ puun muotoilua, harrastus puun muotoilua.
Lähdin kuitenkin.
Aluksi kustavilaistyylinen peili, sitten pöytä sen alle ja jakkara. Näiden jälkeen siirryin opettelemaan rokokoon lehtiä, simpukoita ja kukkia, joilla pienempi rokokoo peili on koristeltu. Saatuani sen valmiiksi tein peilin alle seinään kiinnitettävän rokokoo pöydän.
Peilivalikoima lisääntyi vielä yhdellä viime keväänä. Isolla rokokoo peilillä. Kuvansa katseluun löytyy vaihtoehtoja.

Isomman rokokoo peilin sivuille tulevat kynttilälampetit ovat vielä viimeistelyä ja pintakäsittelyä vaille. Aloin niiden viimeistelyn ohella seuraavan työn, konsolipöydän teon, jonka vaiheista olen ajatellut blogissani kertoa.

Tein aluksi pöydän osien aihiot koivusta mestarilta saamieni mallien mukaisesti. Koivu, jota leipätyössäni käytän, ei näihin veistohommiin sovellu kovuutensa takia. Parasta on halkojen tapaan ulkovarastossa hitaasti kuivunut puu, mieluiten vielä useita vuosia. Silloin siintä irtoaa kauniita lastuja kohtuuvoimalla.
Kuten kuvasta näkyy, osat on tehty lankunkappaleista. Liimaksi soveltuu ainoastaan B-3 luokan liima. Tämä siksi, että ennen pintakäsittelyä valmis tekele kostutetaan vedellä, jotta puunsyiden painumat, "tikkuisuus", saadaan nousemaan ylös ja pois hiottavaksi. Myös vesipetsi, joka levitetään tämän jälkeen, aukoisi liimasaumoja, jos liimana olisi tavallinen, sisäkäyttöön tarkoitettu.
Osien muotoon sahauksen jälkeen kunkin osan veistoskuviot piirretään mallista voipaperille, joka nurinpäin käännettynä kiinnitetään nastoilla aihioon. Kuvio jäljentyy puuhun, kun piirtää taas kerran kaikki koukerot.
Sitten vain veistettävä kapula höyläpenkkiin kiinni ja lastuja irroittelemaan.


                                                  Konsolipöydän osat kantta lukuunottamatta


Talttasarja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti